Thread: Alienware m18

Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    Majin Vegeta's Avatar
    Join Date
    Jul 2014
    Gender
    male
    Location
    'Straya
    Posts
    432
    Reputation
    108
    Thanks
    101
    My Mood
    Amazed

    Alienware m18

    Hey I'm looking for anyone who can help me with an issue I have been having with my Alienware 18 notebook.
    I am having issues with the GPU fans not running at all, even when they get extremely hot under stress.
    I have put in new fans and they still won't work, I have done a tear down of the laptop to see if there was anything loose or any dust inside of the GPU fans themselves but I am still having no luck.
    I can get the CPU fan to run at max using HWinfo64 to try and cool down the laptop as much as possible, but it's impossible for me to play any type of game otherwise the GPU overheats and the laptop will reboot.
    I have tried all the different Alienware BIOS's, the weird thing is, when the BIOS is installing, all 3 fans will run at full speed, but after finished installing they no longer run.
    I have done a clean install of all nVidia drivers.
    I have also tried manually setting the speed in speedfan/EVGA/HWinfo/nVidia CP and a few other remote programmes but to no avail.
    Any help on this issue would be greatly appreciated.

    Cheers
    Chaos

  2. #2
    garretco123's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Gender
    male
    Location
    Queensland
    Posts
    94
    Reputation
    10
    Thanks
    9
    My Mood
    Happy
    Try flashing back to an older bios when you knew the fan was working and if not try use the fan controller in HWINFO64, If both fail then it will be a mainboard problem. I suggest (If applicable) get it fixed under warranty if its the mainboard.

  3. #3
    Majin Vegeta's Avatar
    Join Date
    Jul 2014
    Gender
    male
    Location
    'Straya
    Posts
    432
    Reputation
    108
    Thanks
    101
    My Mood
    Amazed
    Quote Originally Posted by garretco123 View Post
    Try flashing back to an older bios when you knew the fan was working and if not try use the fan controller in HWINFO64, If both fail then it will be a mainboard problem. I suggest (If applicable) get it fixed under warranty if its the mainboard.
    Already done both of these suggestions, I had a dell technician come out and replace the motherboard also, still no dice.

  4. #4
    Deity's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Gender
    male
    Posts
    692
    Reputation
    10
    Thanks
    56
    My Mood
    Angelic
    Send the machine back to Alienware and tell them to fix it. If it doesn't work, then hopefully you have warranty. Sucks to hear about that man.

  5. #5
    garretco123's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Gender
    male
    Location
    Queensland
    Posts
    94
    Reputation
    10
    Thanks
    9
    My Mood
    Happy
    Well if you have replaced the mainboard and flashed it to a recent bios that worked, and it worked during the bios update then I would have to say it would be one of the graphics card drivers fucking with the mainboard, either wait for an update or yeah send it back and get a new one, they will replace it even without warranty as it is poor design and comes under their customer satisfaction terms so they will replace it.

Similar Threads

  1. rage quitting alienware
    By MicroManage in forum General
    Replies: 24
    Last Post: 06-15-2010, 04:27 AM
  2. M23 Incendinary Grenade and M18 Smoke Grenade to M32 Grenade Launcher
    By Sphearow412 in forum Combat Arms Mods & Rez Modding
    Replies: 14
    Last Post: 01-27-2010, 06:50 PM
  3. alienware
    By Danfar in forum General
    Replies: 31
    Last Post: 12-11-2009, 09:27 PM
  4. Wow My AlienWare
    By raphaterz in forum Flaming & Rage
    Replies: 16
    Last Post: 06-10-2009, 09:39 PM
  5. Alienware from 2001
    By EndRiT in forum General
    Replies: 18
    Last Post: 05-04-2009, 01:32 PM