Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    Stevenom's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Gender
    male
    Location
    Summoner's Rift
    Posts
    17,746
    Reputation
    1087
    Thanks
    1,916
    My Mood
    Doubtful

    GTX 580 underperforming

    My GTX 580 started under performing after I put it my Corsair AX 750.
    I get very, very low FPS.
    Under 40fps in max graphics in Assassin's creed.
    Frequent low fps spikes in BC2, max 80 for a few seconds.
    Used to get like at least 100 a lot.
    Pretty much everything that requires some resource out of my GTX 580 is like that.
    I'm gonna try replacing the pcie power cables.

    @Alen
    @iverson954360
    @Doc

    Suggestions on what to do and do you know why it happened?

  2. #2
    Ravallo's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Gender
    male
    Location
    The Netherlands
    Posts
    17,106
    Reputation
    2134
    Thanks
    5,668
    My Mood
    Angelic
    I assume you do have the latest drivers and all that already?
    What are the rest of your PC specs, and you have you run a Benchmark yet?


     

    MSN: woutervvelsen@live.nl
    Timezone: GMT +1



    Middleman since: April 13th, 2011
    Marketplace minion since: April 18th, 2011
    Runescape minion since: June 6th, 2011
    Moderator since: September 28th, 2011
    General Moderator since: November 2nd, 2011
    Global Moderator since: April 29th, 2012
    Super User since: November 1st, 2013

  3. #3
    Stevenom's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Gender
    male
    Location
    Summoner's Rift
    Posts
    17,746
    Reputation
    1087
    Thanks
    1,916
    My Mood
    Doubtful
    Quote Originally Posted by Ravallo:5758637
    I assume you do have the latest drivers and all that already?
    What are the rest of your PC specs, and you have you run a Benchmark yet?
    Yes.
    i7 2600k @ 4.5ghz
    Asus Sabertooth P67
    8GB Corsair ram @ 1600mhz
    Gigabyte GTX 580 Ultra Durable
    Corsair AX-750
    Antec H20 Kuhler 620
    OCZ VERTEX 3 60GB SSD
    Seagate Barracuda 1TBH HDD
    Some ASUS 24x dvd drive

    I loss around 70 fps on CSS stress test.
    Around 280 to 210.
    Last edited by Stevenom; 02-14-2012 at 07:49 AM.

  4. #4
    iverson954360's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Gender
    male
    Posts
    10,280
    Reputation
    940
    Thanks
    1,656
    My Mood
    Dead
    even though you have a higher wattage psu than before, the ampres coming off the 12v rails may be less than before, meaning your card is getting less juice.

  5. #5
    Alen's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Gender
    male
    Location
    Liquid Generator
    Posts
    27,930
    Reputation
    2539
    Thanks
    4,216
    My Mood
    Fine
    Quote Originally Posted by iverson954360 View Post
    even though you have a higher wattage psu than before, the ampres coming off the 12v rails may be less than before, meaning your card is getting less juice.
    This ^

    If you can, check the specs of your rails and/or measure the power going through them. I'm assuming you ruled out most software effects and/or changes in other hardware? A good thing to double-check would be your GPU profile / clocks when in game, I've heard that certain driver profiles prevent cards from going into full 3D performance mode for some games (though I dunno why one would make such a profile for AC...).

  6. #6
    Stevenom's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Gender
    male
    Location
    Summoner's Rift
    Posts
    17,746
    Reputation
    1087
    Thanks
    1,916
    My Mood
    Doubtful
    Quote Originally Posted by Alen:5759154
    Quote Originally Posted by iverson954360 View Post
    even though you have a higher wattage psu than before, the ampres coming off the 12v rails may be less than before, meaning your card is getting less juice.
    This ^

    If you can, check the specs of your rails and/or measure the power going through them. I'm assuming you ruled out most software effects and/or changes in other hardware? A good thing to double-check would be your GPU profile / clocks when in game, I've heard that certain driver profiles prevent cards from going into full 3D performance mode for some games (though I dunno why one would make such a profile for AC...).
    I have 62A on my 12v rail.

  7. #7
    Alen's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Gender
    male
    Location
    Liquid Generator
    Posts
    27,930
    Reputation
    2539
    Thanks
    4,216
    My Mood
    Fine
    Quote Originally Posted by Stevenom View Post


    I have 62A on my 12v rail.
    Well that amounts to well over 700W of power, are you sure no other rails or anything are affecting it? Is there any chance you can actually check the amperage?

  8. #8
    Stevenom's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Gender
    male
    Location
    Summoner's Rift
    Posts
    17,746
    Reputation
    1087
    Thanks
    1,916
    My Mood
    Doubtful
    Quote Originally Posted by Alen View Post
    Well that amounts to well over 700W of power, are you sure no other rails or anything are affecting it? Is there any chance you can actually check the amperage?
    I don't have an ammeter.
    I don't really know what you mean by other rails.
    And I don't think so either.

  9. #9
    Alen's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Gender
    male
    Location
    Liquid Generator
    Posts
    27,930
    Reputation
    2539
    Thanks
    4,216
    My Mood
    Fine
    Quote Originally Posted by Stevenom View Post


    I don't have an ammeter.
    I don't really know what you mean by other rails.
    And I don't think so either.
    Whilst the rail itself might have up to 740-ish watts of power available, it doesn't mean that it can draw that much if other rails draw too much. I would double check that no component is draining too much power

  10. #10
    Stevenom's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Gender
    male
    Location
    Summoner's Rift
    Posts
    17,746
    Reputation
    1087
    Thanks
    1,916
    My Mood
    Doubtful
    I changed the PCIe power cable and my graphics card seems fine now.
    Maybe a fps spike but it goes up to where it should be.

Similar Threads

  1. Sister scammed me GTX 580
    By Stevenom in forum General
    Replies: 155
    Last Post: 07-24-2011, 07:11 PM
  2. 2x SLI GTX 580 enough?
    By Kamui Zero in forum Crysis 2 Help
    Replies: 0
    Last Post: 07-05-2011, 09:27 PM
  3. ASUS GeForce GTX 550Ti 1GB
    By Stevenom in forum Hardware & Software Support
    Replies: 7
    Last Post: 05-26-2011, 03:09 AM
  4. GTX 580
    By Stevenom in forum General
    Replies: 79
    Last Post: 05-17-2011, 10:03 AM
  5. Replies: 17
    Last Post: 10-11-2010, 11:50 AM